«Ο πτωχευτικός κώδικας είναι αποκεφαλισμός για τους ανθρώπους την κοινωνία και την οικονομία. Από τη ρίζα του δεν βελτιώνεται. Πρέπει να πέσει» είπε στην εκπομπή του tvxs.gr στο Κόκκινο 105.5 και τη Φωτεινή Λαμπρίδη, ο ομότιμος καθηγητής στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης και εργατολόγος Αρ. Καζάκος.
Σχολιάζοντας την έκθεση του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ σχολίασε μεταξύ άλλων:
«Η έρευνα του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ δίνει, μια εικόνα μιας δυστοπίας που την περιμέναμε αργότερα. Το να μπορεί να αγοράζει κανείς έναν εργαζόμενο με 200 ευρώ, είναι μία ντροπή. Ντροπή για τον πολιτισμό ο οποίος έχει χτιστεί με αίμα και πολλούς αγώνες εδώ και χρόνια»
Συμπληρώνει επίσης ότι, δεν ευθύνεται μόνο η πανδημία για την εικόνα αυτή αλλά οι κυβερνητικές επιλογές:
«Δεν ήταν κυρίως η πανδημία που έφερε αυτό το χάλι. Πρώτα από όλα η πλήρης ανεπάρκειας των μέτρων στήριξης. Όλες αυτές οι μειώσεις μισθών και η αρνητική εξέλιξη στην απασχόληση είναι αποτέλεσμα και των αναστολών και των ανεπαρκών μέτρων πρόληψης. Υπάρχουν όμως και πιο δομικά στοιχεία για την κρίση αυτή. Τα συζητήσαμε και όταν αναλύαμε το όλο πλαίσιο της κυβέρνησης σε σχέση και με τις συλλογικές συμβάσεις και τους άλλους βασικούς θεσμούς του εργατικού δικαίου».
«Αυτό που θα έρθει έρθει αργότερα είναι το εξής: Όταν μετά τη λήξη των συλλογικών συμβάσεων, οι εργοδότες δεν θα είναι καθόλου πρόθυμοι να συνάψουν συλλογικές συμβάσεις και θα έχουμε μια διαιτησία ακρωτηριασμένη, τότε θα ξεπέσουν οι εργαζόμενοι και όλη η κοινωνία στην ατομική σύμβαση εργασίας και το διευθυντικό δικαίωμα του εργοδότη. Τα αποτελέσματα της κατάρρευση του θεσμού της διαιτησίας θα τα ζήσουμε τους επόμενους μήνες γιατί με τον νόμο αυτό της κυβέρνησης, εισάγεται ένα γενικευμένο καθεστώς εξαιρέσεων από το πεδίο εφαρμογής των Συλλογικών Συμβάσεων, που οι Συλλογικών Συμβάσεων δεν μπορούν να επιτελέσουν τη λειτουργία τους».
Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη